Державна податкова служба у Київській області

    Власники елітних автомобілів спрямували до скарбниць громад Київщини 4,1 млн грн

    Власники елітних автомобілів спрямували до скарбниць громад Київщини 4,1 млн грн транспортного податку. Про це повідомила в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Юліана Козаченко. Вона, зокрема, зазначила, що юридичні особи сплатили 3,5 млн грн, а фізичні особи, у свою чергу, - 0,6 млн грн.

    Нагадаємо, що  платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідають таким умовам: з року випуску легкового автомобіля минуло не більше 5-ти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Звільнення від сплати ЄВ на період воєнного стану самозайнятих осіб та членів ФГ

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що у зв'язку з введенням на території України воєнного стану, з 01 березня 2022 року та до припинення воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після його припинення, ФОП, незалежно від обраних ними систем оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

    Таке звільнення застосовано задля зменшення фінансового навантаження на підприємців та стимулювання їх до продовження господарської діяльності, необхідної для країни в складних умовах війни.

    Варто враховувати, що право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування до страхового стажу періодів (місяців), в яких ЄВ не нараховувався та не сплачувався.

    Зазначені особи розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    Відповідні зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 внесені Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Після закінчення терміну дії ліцензії, виданої на 5 років, суб’єкт господарювання повинен отримати нову ліцензію

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що порядок видачі та анулювання ліцензій, зокрема, на виробництво алкогольних напоїв або тютюнових виробів визначено Законом України від 19.12.1995 року №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481).

    Статтею 4 Закону №481 передбачено, що ліцензії видаються безстроково, а плата за них справляється щорічно.

    При цьому, Законом №481 не передбачено продовження ліцензії на виробництво алкогольних напоїв або тютюнових виробів на безстроковий період, після закінчення терміну її дії, якщо така ліцензія видавалась терміном на 5 років, тобто, до внесення змін у Закон № 481.

    Таким чином, СГ після закінчення терміну дії ліцензії, виданої на 5 років, повинен отримати нову ліцензію.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.94.4 ст. 94.4 Податкового кодексу України, арешт може бути накладено контролюючим органом на будь-яке майно платника податків, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та коштів на рахунку платника податків.

    Адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків може бути застосовано контролюючим органом виключно на підставі рішення суду, шляхом звернення контролюючого органу до суду - п.п. 94.6.2 п. 94.6 ст. 94 ПКУ.

    Звільнення коштів з-під арешту банк або інша фінансова установа здійснює за рішенням суду.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Операції з постачання послуг з харчування, що звільняються від оподаткування ПДВ

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.п.«в» - «д» пп.197.1.7 п.197.1 ст.197 Податкового кодексу України звільняються від оподаткування операції з постачання послуг, зокрема, такі послуги з харчування:
    - харчування та облаштування на нічліг та надання інших соціальних послуг бездомним особам у центрах обліку, закладах соціального захисту для бездомних осіб, а також особам, звільненим з місць позбавлення волі, у центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі;
     - харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров’я. Порядок надання таких послуг затверджується Кабінетом Міністрів України;
     - харчування, забезпечення майном, комунально-побутовими та іншими послугами, що надаються особам, які утримуються в установах пенітенціарної системи, а саме:

    харчування, у тому числі приготування їжі;

    забезпечення одягом, білизною, взуттям та постільними речами;

    користування кімнатами тривалих побачень;

    послуги поштового та телефонно-телеграфного зв’язку;

    постачання продуктів харчування і предметів першої необхідності;   

    ремонт взуття та одягу;

    додаткове медичне обслуговування;

    банно-пральні послуги;

    прокат кіно- та відеофільмів, культурно-освітні заходи;

    - харчування, забезпечення майном, комунально-побутовими та іншими соціальними послугами за рахунок державних коштів, що надаються особам, які утримуються в реабілітаційних установах, територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), установах, підприємствах, організаціях всеукраїнських громадських об’єднань осіб з інвалідністю та їх спілок, які займаються реабілітацією, оздоровленням та фізкультурно-спортивною діяльністю, центрах обліку та закладах соціального захисту для бездомних осіб, центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, санаторіях для ветеранів та осіб з інвалідністю, будинках-інтернатах для громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, психоневрологічних та спеціалізованих будинках-інтернатах, пансіонатах для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатах.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Чи має право ФОП бути одночасно найманим працівником

     Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до  з п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

    Працівник - це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону - п.п. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

    Таким чином, трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з фізичною особою - підприємцем.

    Згідно з п. 1 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08. 2014 року № 459 зі змінами та доповненнями, Міністерство економіки України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці, трудових відносин.

    Виходячи з викладеного, з питання трудових відносин платник податків - фізична особа - підприємець може звернутися до Міністерства економіки України.

    ГУ ДПС у Київській області

    © 2024 Бучанська Районна Рада