Державна податкова служба у Київській області

    Як подати таблицю даних та пояснення про діяльність платника

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платник податку має право подати до ДПС Таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) встановленої форми - п. 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

    Одночасно з Таблицею подається пояснення, в якому вказується вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку – п. 14 Порядку зупинення.

    Таблиця подається платником у електронній формі, засобами електронного зв’язку.

    На вебсайті ДПС постійно розміщуються відомості щодо засобів електронного зв’язку, якими може подаватися Таблиця - п. 24 Порядку зупинення.

    Ідентифікатори форм Таблиці та пояснення розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів.

    Пояснення з інформацією про діяльність платника (з можливим зазначенням відомостей про наявні орендовані або власні приміщення, виробничі потужності, земельні ділянки, найманого персоналу, залишків готової продукції, сировини) подається у вигляді прикріпленого до Таблиці додатка, код форми якого J/F13601.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Про застосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків через платіжний термінал (із застосуванням електронних платіжних засобів)

    Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів, тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні ППРО зі створенням у паперовій чи в електронній формі розрахункових документів, які підтверджують виконання розрахункових операцій, а у випадках, визначених Законом України №265 - із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

    При здійсненні розрахунків у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів, з використанням платіжного терміналу, поєднаного з РРО, СГ має проводити розрахункові операції через належним чином зареєстрований РРО із роздрукуванням відповідних розрахункових документів, окрім тих СГ, якими відповідно до чинного законодавства можуть не застосовуватись РРО під час розрахунків за продані товари/послуги.

    Фіскальний касовий чек повинен містити, обов’язкові реквізити, зокрема: 

    -ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;

    -ідентифікатор платіжного пристрою;

    -сума комісійної винагороди (у разі наявності); вид операції;

    -реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки), допустимі правилами безпеки платіжної системи, перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;

    -напис «ПЛАТІЖНА СИСТЕМА» (найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується, код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі та/або код транзакції в платіжній системі, значення коду);

    -підпис касира (якщо це передбачено правилами платіжної системи), перед яким друкується відповідно напис «Касир»;

    -підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕПЗ».

    Постановою Правління НБУ «Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів» від 05.11.2014 № 705 визначено, що сліп - це паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки і містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки.

    Отже, в розумінні Закону №265, сліп (квитанція) не є розрахунковим документом.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    З 01.01.2022 ФОП, які здійснюють діяльність у сфері надання доступу до мережі Інтернет провайдерських телекомунікацій послуг можуть перебувати виключно на ІІІ групі ПЄП

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01.01.2022 року змінено умови застосування спрощеної системи оподаткування для ФОП, що здійснюють діяльність у сфері послуг з надання доступу до мережі Інтернет провайдерських телекомунікацій послуг.

    Змінами, внесеними Законом України від 30.11.2021 №1914 до Податкового кодексу України передбачено, що ФОП, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, належать виключно до ІІІ групи платників єдиного податку, якщо вони відповідають вимогам, встановленим для такої групи підпунктом 8 п.п. 291.5 п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

    До внесених Законом № 1914 змін, ФОП, які надавали послуги з надання доступу до мережі Інтернет, мали право перебувати на ІІ групі платників єдиного податку.

    Починаючи з 01.01.2022 ФОП – платники ЄП, які здійснюють, зокрема, послуги з надання доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерські послуги (КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку») мають право здійснювати свою діяльність виключно на ІІІ групі платників ЄП.

    Отже, ФОП – платники ЄП ІІ групи, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, повинні були подати до 31.12.2021 (включно) до відповідного контролюючого органу заяви про обрання спрощеної системи оподаткування в частині:

    - зміни ставки та групи платника ЄП, обравши ІІІ групу платника ЄП

    - внесення змін до реєстру платників ЄП щодо виключення виду господарської діяльності з надання послуги доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерських послуг КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку»), що надало б їм можливість залишитись на ІІ групі платника ЄП за умови виключення виду діяльності з надання послуг з надання доступу до мережі Інтернет

    - відмови з 01.01.2022 від спрощеної системи оподаткування.

    У разі неподання таких заяв реєстрація платником ЄП може бути анульована за рішенням контролюючого органу.

    Зазначена інформація розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Повідомлення та нагадування/До уваги ФОП – платників єдиного податку другої групи з зареєстрованим видом діяльності КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку».

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання подається у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що юридичні особи – платники єдиного податку ІІІ та ІУ груп – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

    Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить, зокрема, одній юридичній особі є загальним мінімальним податковим зобов’язанням. Мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, та мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулами наведеними у ст. 38 прим. 1 «Визначення мінімального податкового зобов’язання» Податкового кодексу України.

    Особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку встановлено ст. 297 прим. 1 ПКУ.

    Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

    Нагадаємо, що за 2022-2023 роки не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії, тимчасово окуповані збройними формуваннями Російської Федерації та/або засмічені вибухонебезпечними предметами, або на яких наявні фортифікаційні споруди – пільга передбачена Законом України від 15.03.2022 №2120.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Взяття на облік у податкових органах ЮО та їх відокремлених підрозділів або ФОП у період дії воєнного стану

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України № 2120-IХ від 15.03.2022 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, для контролюючих органів припиняється перебіг строків, встановлених для взяття на облік у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів за основним місцем обліку або фізичних осіб – підприємців за податковою адресою та передачі даних про взяття на облік таких платників податків у контролюючих органах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань - п.п. 69.19 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

    ГУ ДПС у Київській області

    © 2024 Бучанська Районна Рада