Державна податкова служба у Київській області

    За січень 2021 року до бюджетів територіальних громад Київщини надійшло 1,6 млрд грн

    За січень 2021 року до бюджетів територіальних громад Київщини надійшло 1,6 млрд грн податкових зборів і платежів. Такий показник перевищує надходження аналогічного періоду минулого року на 28% або 361 млн грн.

    У розрізі основних платежів питому вагу 61% із загальної суми надходжень має сплата податку на доходи фізичних осіб. Так, за перший місяць поточного року зі своїх доходів мешканці столичного регіону сплатили 977 млн грн з темпом приросту 25% або 195 млн грн.

    Суб’єкти малого та середнього підприємництва забезпечили місцеву казну сумою єдиного податку у 347 млн грн, збільшивши показник на 39%, що у грошовому вираженні дорівнює 98 млн грн додаткових коштів.

    Від плати за землю скарбниці громад Київської області  отримали 105 млн грн, що на 5% або 5 млн грн більше, аніж минулоріч у відповідному періоді. На 60% порівняно з січнем 2021 року зросла сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Станом на 1 лютого поточного року бюджети громад отримали 104 млн грн та 39 млн грн додатково. У розрізі майнових податків зросла сума, що її сплатили власники елітних автомобілів: 1,1 млн грн та 5% або 54 тис грн додатково. Сплата акцизного податку принесла скарбницям 69 млн, що на 29% або 15 млн грн більше за показник січня 2021 року.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Відображення в чеках РРО/ПРРО податкових ставок і сум податку при продажу тютюнових виробів

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України № 1914 внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання тютюнових виробів, а саме: встановлюється окремий порядок визначення бази оподаткування на етапі першого постачання таких товарів їх виробниками та на етапі першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з такими виробниками, а також запроваджується пільговий режим оподаткування ПДВ (звільнення) на всіх наступних етапах постачання таких товарів.

    ПКУ доповнено пунктом 189.18 до статті 189, згідно з яким, базою оподаткування для операцій постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі – тютюнова продукція), для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування ПДВ.

    Встановлений пунктом 189.18 порядок визначення бази оподаткування застосовується виключно трьома категоріями платників:

    - СГ - виробниками тютюнової продукції;

    - СГ, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону України "Про захист економічної конкуренції" (далі – контрольовані суб’єкти господарювання). Перелік контрольованих суб’єктів господарювання затверджується Кабінетом Міністрів України;

    - імпортерами тютюнової продукції.

    СГ, які здійснюють операції з постачання такої тютюнової продукції, але які не відносяться ні до категорії виробників тютюнових виробів, ні до категорії контрольованих СГ, ні до імпортерів такої продукції (далі – «Інші суб’єкти господарювання»), правила визначення бази оподаткування, встановлені п.189.18 ст.189 ПКУ, не застосовують.

    Для операцій з постачання тютюнової продукції, що здійснюється такими «Іншими суб’єктами господарювання», з 01 січня 2022 року застосовується режим звільнення від оподаткування, встановлений п.197.27 ст.197 ПКУ, незалежно від дати придбання такої продукції.

    ДПС наголошує на необхідності забезпечення з 01 січня 2022 «Іншими суб’єктами господарювання», що зареєстровані як платники ПДВ, вимог щодо відображення (при торгівлі тютюновими виробами) в розрахункових документам (чеках РРО/програмних РРО) обов’язкових реквізитів, відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, зокрема:

    - назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (окреме для товарів, що звільнені від оподаткування, та окреме для товарів, що оподатковуються ПДВ) (рядок 10);

    - окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами, що оподатковуються ПДВ, на початку рядка друкуються великі літери "ПДВ" (рядок 21).

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Декларування активів, розташованих на території окремих країн

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що активи фізичної особи, які розташовані/зареєстровані на території країни, визнаної державою-агресором (Російської Федерації) не можуть бути задекларовані у рамках проведення «податкової амністії».

    Так, відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

    Виключний перелік активів, які не можуть бути об’єктами декларування наведено у п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX ПКУ.

    Підпунктом «ґ» п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX ПКУ визначено, що об’єктами декларування не можуть бути активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках фінансових установ та/або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою-агресором згідно із законом, чи мають джерела походження з такої країни.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Скористайтесь послугами ДПС в електронній формі, використовуючи Електронний кабінет платника

    Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, задля мінімізування контактів, необхідно використовувати можливість отримання послуг в електронній формі, зокрема, через Електронний кабінет платника.

    За допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» забезпечується цілодобове надання спектру безкоштовних електронних послуг без відвідування центрів обслуговування платників, забезпечується в режимі реального часу доступ до інформації з реєстрів та електронних систем.

    З метою інформування платників у відповідному розділі Електронного кабінету розміщуються інформаційні повідомлення стосовно максимального використання дистанційного формату спілкування з контролюючими органами.

    Для надання допомоги платникам податків у розділі «Новини» відкритої частини Електронного кабінету розміщено серію відеоуроків, в яких роз’яснюється як правильно користуватися електронними сервісами.

    Електронні ключі для входу до приватної частини Електронного кабінету можна отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів а також в режимі on-line через Privat 24 (для клієнтів АТ КБ Приватбанк) > Усі послуги > Бізнес > Електронний цифровий підпис, там же розміщено відеоінструкцію за посиланням: https://privat24.privatbank.Ua/p24/web/#acsk

    ГУ ДПС у Київській області

     

    У середу, 09 лютого 2022 року, закінчується граничний термін подання звітів

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що у середу,

    09 лютого 2022 року завершується граничні терміни подання таких звітів:

    • податкової декларації з рентної плати за IV квартал 2021 р. з розрахунком рентної плати за:

    - спеціальне використання лісових ресурсів;

    - спеціальне використання води;

    - користування надрами без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;

    • податкової декларації екологічного податку за IV квартал 2021 р.;
    • податкової декларації туристичного збору за 2021 р.
    • податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за 2021 рік;
    • річної податкової декларації про майновий стан і доходи фізичною особою – підприємцем за 2021 р., у т. ч. розрахунку сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додаток ЄСВ 1);
    • податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції за IV квартал 2021 р.;
    • податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за 2021 р. платниками, віднесеними до 3 групи, у т. ч. додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»;
    • податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) за 2021 р.;
    • податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця єдинниками, віднесеними до груп 1 та 2, у разі перевищення обсягу доходу, визначеного в п. 291.4 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід у групу 2 чи 3 єдинників, чи відмови від спрощеної системи оподаткування, за 2021 рік;
    • звіту про обсяги виробництва та реалізації за січень 2022 року:

    - спирту (форма № 1-РС);

    - алкогольних напоїв (форма № 2-РС);

    - тютюнових виробів (форма № 3-РС);

    • звіту про обсяги придбання та реалізації в оптовій мережі за січень 2022 року:

    - алкогольних напоїв (форма № 1-ОА);

    - тютюнових виробів (форма № 1-ОТ);

     Також 09 лютого 2022 року є граничним терміном сплати

    • остаточного розрахунку ЄСВ з доходу ФОП на загальній системі за себе за 2021 рік.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Облік товарних запасів у ФОП

     Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів зобов’язані вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку .

    Порядок та форма обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2021 року № 496 .

    Фізична особа – підприємець здійснює облік товарних запасів шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів.

    Облік товарів зобов'язані вести ФОП:

    - які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції, та перебувають на загальній системі оподаткування,

    - є платниками єдиного податку ІІІ групи та зареєстровані платниками ПДВ

    -ФОП -платники єдиного податку, які торгують такими групами товарів:

    технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

    ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    Нагадуємо, що ФОП - платники єдиного податку І групи відповідно до положень Податкового Кодексу звільнені від обов’язку застосовувати РРО/ПРРО.

    Для інформування громадськості щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП Державною податковою службою України розроблено покрокову відеоінструкцію, яка доступна за посиланням:

    https://tax.gov.ua/mediatsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/8300.html

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Подання останньої декларації платника єдиного податку ФОП, який припиняє підприємницьку діяльність

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платником податків, який ліквідується чи реорганізується декларація, зокрема, з місцевих податків і зборів може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.
    До Державного реєстру фізичних осіб – платників податків запис про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи здійснюється у разі, зокрема, внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця – з дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

    Якщо після внесення до Державного реєстру запису про припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності ФО продовжує провадити таку діяльність, то вважається що вона розпочала таку діяльність без взяття її на облік як самозайнятої особи.

    Реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі припинення юридичної особи (крім перетворення) або припинення підприємницької діяльності ФОП відповідно до закону – в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.

    Якщо платником єдиного податку припинено провадження господарської діяльності, то податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються йому до останнього дня включно календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

    Фізичні особи, щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП, подають Декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

    У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».

    Звератємо увагу, що оскільки електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється, зокрема, у випадку наявності в Державному реєстрі інформації про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності ФО, то остання Декларація подається особисто чи уповноваженою на це особою, або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

    Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 №752), у складі якої передбачено подання додатку 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України від № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Міністерством фінансів України затверджено Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток зі статусом податкового резидента України

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 04 лютого 2022 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 13.12.2021 № 663 «Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21.01.2022 за № 67/37403.

    Дія зазначеного Порядку поширюється на юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.

    Згідно з нормами Порядку, наявність в Україні місця ефективного управління іноземної компанії є підставою для отримання іноземною компанією статусу податкового резидента України як платника податку на прибуток підприємств.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Суб’єкт господарювання прийняв рішення використовувати програмний РРО: чи необхідно скасувати реєстрацію апаратного РРО?

    Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з класичним апаратним реєстратором розрахункових операцій (далі - РРО) програмного РРО (далі - ПРРО) - суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або традиційний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

    Платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО , виходячи зі своїх фінансових можливостей чи функціональних потреб.

    Отже, суб’єкти господарювання за власним бажанням та виходячи з власних потреб, обирають вид РРО (класичний або програмний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій.

    Якщо суб’єктом господарювання приймається рішення про використання ПРРО замість апаратного РРО, то реєстрацію апаратного РРО потрібно скасувати.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Фіскальний чек в Реєстрі «Пошук фіскального чеку» на вебпорталі ДПС з’являється після його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що інформація щодо фіскального чеку з’являється на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку» у такому порядку :

    - у разі фіскалізації чека в режимі онлайн - після отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС;

    - у разі фіскалізації чека в режимі офлайн – після отримання від пристрою пакету даних про чеки, що сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС).

    ГУ ДПС у Київській області

     

    © 2024 Бучанська Районна Рада