Державна податкова служба у Київській області

    Одноразове (спеціальне) добровільне декларування

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування є особливим порядком декларування активів, розміщених як в Україні так і за її межами, якщо ці активи було отримано за рахунок доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори протягом будь-якого з податкових періодів до 01 січня 2021 року.

    Одноразове (спеціальне) добровільне декларування ще називають податковою амністією, адже це унікальна можливість добровільно легалізувати свої статки, сплативши збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування з вартості належних фізичній особі активів. Одноразове добровільне декларування - абсолютно добровільне, і є способом цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. У такий спосіб держава надає можливість повернути гроші й інші активи у прозорий та легальний обіг.

    Одноразове (спеціальне) добровільне декларування передбачає сплату збору за такими ставками:

    5% для активів, розміщених в Україні (6% альтернативна)

    9% для закордонних активів (11,5% альтернативна)

    2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП (3% альтернативна).

    Альтернативна ставка застосовується у разі обрання платником можливості сплатити податкове зобов’язання трьома рівними частинами щорічно:

    - першу частину - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації,

    - другу частину - до 01 листопада 2023 року,

    - третю частину - до 01 листопада 2024 року.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Витрати ФОП загальної системи оподаткування

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з 01 січня 2022 року набрали чинності зміни до п.п. 177.4.3 п.177.4 ст.177 Податкового кодексу України, відповідно до яких надано можливість ФОП на загальній системі оподаткування включати до складу витрат суми роялті, виплачені на користь правовласників, як винагороди за використання об’єктів авторського права чи/або суміжних прав чи як відрахування на користь правовласників на підставі договорів, укладених таким платником податку з організаціями колективного управління відповідно до ЗУ від 15.05.2018 №2415-VHI «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Мінімальне податкове зобов ’язання для ФОП - власників, орендарів, користувачів с/г угідь (загальної системи оподаткування та платники ЄП)

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності з 01 січня 2022 року, ПКУ доповнено статтею  38 прим 1 «Визначення мінімального податкового зобов'язання».

    Отже, починаючи зі звітного періоду  за 2022 рік, платники податку зобов'язані у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання.

    ФОП загальної системи оподаткування та платники ЄП, які є власниками, орендарями, користувачами (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до с/г угідь, які здійснюють виробництво власної с/г, а також голови сімейних ФГ у складі річної податкової декларації за 2022 рік зобов'язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання (МПЗ).

    На позитивну різницю між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків/зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник зобов'язаний збільшити визначену в річній декларації суму  податку (ПДФО чи ЄП), що підлягає сплаті до бюджету, та сплатити збільшену суму податку до бюджету.

    Звертаємо увагу, що ФОП – платники ЄП ІІІ групи, які є платниками ПДВ, облік доходів і витрат ведуть за типовою формою та в порядку, що встановлені Міністерством фінансів України.

    ФОП  - платники ЄП ІІІ групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної с/г продукції окремо від обліку доходів і витрат від інших видів підприємницької діяльності.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Зміни у застосуванні РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з 01 січня 2022 всі ФОП – платники ЄП ІІ-ІУ груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходів мають використовувати РРО або ПРРО при продажу товарів, робіт/послуг у разі здійснення розрахункових операцій (розрахунки готівкою чи банківською картою), крім таких:

    Не обов’язкове застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 для:

    • ФОП - платників ЄП І групи;
    • ФОП - платників ЄП ІІ-ІУ груп, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), за умови не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів МЗПлати (у 2022 - 1085500 грн.).

    Ця норма не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

    -така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

    -такими ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;

    -сільськими радами та радами ОТГ прийнято рішення про обов 'язкове застосування на території села РРО та або ПРРО.

    • РРО/ПРРО та РК не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (продукти банку) - п.14 ст. 9 Закону України №265.
    • Із переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без РРО/ПРРО з використанням РК та КОРО виключено такі форми діяльності як:

    - надання побутових послуг хімічного чищення;

    - страхування майнових та особистих ризиків ФО, яке проводиться страховими агентами за межами приміщення страховика;

    - організація прийому та обслуговування туристів в Україні, розрахунки за які проводяться у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків), та надання туристичних та екскурсійних послуг за умови проведення розрахунків за межами стаціонарних приміщень суб ’єктів туристичної та екскурсійної діяльності.

    • На законодавчому рівні для СГ встановлено обов’язок при застосуванні РРО/ПРРО зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями;
    • Зменшено вдвічі розмір фінансової санкції за реалізацію товарів, які необліковані у встановленому порядку або за ненадання під час перевірки документів, які підтверджують такий облік у місці продажу (господарському об’єкті).

     Звертаємо увагу, що у разі встановлення перевіркою фактів:

    - проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО чи РК на неповну суму вартості проданих товарів/послуг;

    - непроведения розрахункових операцій через РРО/ПРРО;

    - невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, більше ніж на 10% мінімальної з/пл, встановленої на 1 січня податкового року, а при використанні РК - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;

    - невидача (в паперовому та/або електронному вигляді) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті СГ, загрожує штрафом у розмірі:

    -100% вартості проданих з порушеннями товарів/послуг - за порушення, вчинене вперше;

    -150% вартості проданих з порушеннями товарів/послуг - за кожне наступне порушення.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Зміни для ФОП – платників єдиного податку з 01 січня 2022 року

    З 01 січня 2022 розмір мінімальної заробітної плати - 6500грн., розмір прожиткового мінімуму для працездатних - 2481грн.

    Максимальний обсяг для ФОП – платників ЄП:

    І група - 1085500грн.,

    ІІ група - 5421000грн.,

    ІІІ група – 7585500грн.

    Розмір податків та ЄСВ для ФОП у 2022 році:

    ФОП І групи - ЄП - 248,1 грн. на місяць, ЄСВ - 1430грн. на місяць,;

    ФОП ІІ групи - ЄП- 1300,0 грн. на місяць, ЄСВ - 1430,0грн. на місяць;

    ФОП ІІІ групи - ЄП - 5% доходу, або 3% доходу та ПДВ, ЄСВ - 1430,0грн. на місяць.

    ФОП загальної системи оподаткування - ПДФО - 18% від чистого доходу та військовий збір 1,5% від чистого доходу, ЄСВ – 22% від чистого доходу, але не менше мінімальної - 1430,0 грн. та не більше максимальної суми страхового внеску – 21450,0грн. на місяць.

    Звертаємо увагу, що ФОП - платники ЄП І-ІІ груп у складі річної, а ФОП - платники ЄП ІІІ групи у складі податкової декларації платника ЄП за IV квартал подають відомості про суми ЄВ, нарахованого і сплаченого за звітний рік.

    Для платників ЄП ІУ групи запроваджено ставку податку з 1 га сільськогосподарських угідь, на яких розташовані будівлі, споруди с/г товаровиробників (ЮО та ФО), віднесені до підкласу «Будівлі для птахівництва» (код 1271.2) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, або для с/г угідь, які використовуються для обслуговування таких будівель, споруд - 50% бази оподаткування.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Зміни до Закону № 2464 передбачають нарахування ЄВ роботодавцем-резидентом Дія Сіті

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з 01 січня 2022 року набрали чинності зміни до Закону України № 2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до яких:

    - встановлено базу нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) у розмірі мінімального страхового внеску для роботодавця - резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам cт. 5 Закону України від 15.07.2021 року №1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в України» (далі - Закон №1667);

    - звільнено ФОП та осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи або уклали гіг- контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом № 1667 від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем-резидентом Дія Сіті сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Види витрат, які дають право на податкову знижку зі сплати ПДФО за підсумками 2021 року

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

    Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

    До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року витрати платника податку, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

    Види витрат, які дають право на податкову знижку:

    - за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;

    - на внески або товари, перераховані (передані) як благодійність відповідним організаціям, органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я;

    - на частину процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

    - страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

    - на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

    - на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

    - сплату за переобладнання транспортного засобу на біопаливо; 

    - витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, у т. ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту;

    - орендну плату за договором оренди житла громадянами, які мають статус внутрішньо переміщених осіб;

    - кошти або вартість лікарських засобів, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів, передані відповідним установам та організаціям сфери охорони здоров'я для протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, коронавірусної хвороби COVID-19;

    - витрати на лікування коронавірусної хвороби COVID-19, придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення для лікування COVID-19, витрати на вакцинування від COVID-19 платника податку та членів його сім'ї першого ступеня споріднення.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Щорічне декларування доходів громадян

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що щорічне декларування доходів громадян передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи:

    - громадянами, які отримали у звітному 2021 році доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб,

    - громадянами, які бажають використати своє право на податкову знижку.

    Обов’язок подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом звітного року отримували:

    - доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи (не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) - це можуть бути доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, надання інших послуг чи виконання робіт, продажу власного майна, тощо;

    - спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

    - іноземні доходи;   

    - доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

    - в інших випадках, передбачених законодавством.

    Громадяни, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію подають її до 01 травня року, що настає за звітним.

    Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку, податкову декларацію подають по 31 грудня року, наступного за звітним.

    За вибором платника податку декларацію можна подати в один із таких способів:

    - за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою.

    - надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

    - в електронному вигляді - через Електронний кабінет платника.

    Форму Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 у редакції Наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    © 2024 Бучанська Районна Рада